H6.nl

Boevenvangen.nl

Utrecht-Man koopt twee Iphones X na geslaagde bankfraude

Een man die bij een filiaal van webwinkel Coolblue in Utrecht twee iPhones koopt, betaalt zijn aankopen met een pas die is verkregen door middel van phishing. Het slachtoffer kreeg een nepmail van zijn bank met het verzoek om de mobiel bankieren-app opnieuw te installeren door op een linkje te klikken.

Bankierenapp
Even later merkt hij dat zijn mobiel bankierenapp op zijn telefoon niet meer werkt. Daarop start hij zijn computer, maar het lukt hem niet om bij zijn bank in te loggen. Hij belt de bank. Van de medewerkster krijgt hij het advies om de niet werkende app te verwijderen en opnieuw te downloaden. Zo lukt het de man uiteindelijk de app toch aan de praat te krijgen.

Kassa
Op zaterdagavond 20 oktober kijkt de man naar het tv-programma Kassa.Daar wordt gewaarschuwd voor oplichting via een nepwebsite van Tikkie. Aangezien de man zelf ook gebruik maakt van deze app en hij de afgelopen dagen last heeft van problemen met zijn rekening, besluit hij een kijkje te nemen op zijn bankapp. Tot zijn grote schrik ziet hij dat er ruim tweeduizend euro van zijn rekening is afgeschreven. Hij probeert nogmaals in te loggen op zijn account, ditmaal op zijn computer. Het lukt weer niet. Hij belt de bank en die blokkeert direct zijn rekening.

Iphones
Het blijkt dat er kort daarvoor een nieuwe pinpas voor zijn rekening is aangevraagd en verstuurd. Vermoedelijk hebben de daders dat gedaan met de gegevens die hij heeft ingevuld na het klikken op de button in het nepmailtje van zijn ‘bank’ over het opnieuw registreren van zijn telefoon. Die pas is vervolgens gebruikt om twee iPhones te kopen.

De verdachte koopt twee iPhones X met een door cybercrime verkregen pinpas.

We kunnen het niet genoeg zeggen: wees alert!

 Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844
Opsporingstiplijn 0800 - 6070 (gratis)
Meld Misdaad Anoniem 0800 - 7000 (gratis)